Tips & Råd
Det krävs mer än tandborstning för att få bukt med bakterierna. När bakterierna ligger kvar och fräter blir tandköttet irriterat. Kroppens försvar sätter då igång och tandköttet svullnar och blöder lätt. Om bakterierna får ligga kvar luktar det dessutom ganska illa ur munnen. Lukten känner man ofta inte själv eftersom man är van vid den, men omgivningen kan märka av den.
Förutom tandborstning två gånger dagligen, rekommenderas även användning av olika hjälpmedel (tandtråd, tandstickor, mellanrumsborstar) mellan tänderna eftersom tandborsten inte kommer åt dessa tandytor. Fråga oss så berättar vi mer.
Vid riktig tandköttsinflammation eller om man har tandlossningssjukdomen rekommenderas ”Blå Zendium” tandkräm i samband med ”Corsodyl” gel som är en antibakteriell gel.
10 dagar i streck borstas tänderna först med ”Blå Zendium” tandkräm och sedan används ”Corsodyl” gel som läggs antingen på tandborsten eller på en tandsticka. Detta görs morgon och kväll. Borstning under dagen görs endast med ”Zendium”. Dvs 10 dagar/mån 2 gånger dagligen används ”Corsodyl” gel. Gelén skall vara kvar i munnen 1-2 timmar orört.
OBS! Vanlig tandkräm motverkar effekten ”Corsodyl”, därför skall tandkrämen ”Blå Zendium” användas. Detta är särskilt viktigt under den tid ”Corsodyl” används.
När du fått en tand utdragen är det en del saker som du bör tänka på. Här får du några råd om hur du ska göra för att minska risken för besvär efter ingreppet.
Mat och dryck
Undvik både fast och flytande föda samt rökning minst två timmar efter ingreppet. Under den tiden ska du heller inte skölja munnen med vatten. Detta för att inte skada den propp av levrat blod som skyddar såret och hjälper läkeprocessen. Var försiktig så att du inte biter dig i kinden eller tungan så länge bedövningen sitter i. Under det första dygnet efter ingreppet bör du bara äta flytande eller halvfast föda som inte skadar såret.
Fysisk aktivitet
För att inte såret ska börja blöda är det bra om du tar det lugnt och undviker kraftig fysisk ansträngning under de två första dygnen.
Hålla rent
För att såret ska läka så fort som möjligt är det viktigt att du är extra noggrann med din munhygien, annars kan såret infekteras. I den delen av munnen där du inte har ett sår kan du borsta som vanligt med tandborste. Använd tandtråd eller tandsticka för att få rent mellan tänderna. Ibland kan det vara lämpligt att skölja munnen med bakteriedödande medel, tex Klorhexidinlösning eller Corsodyl. Detta talar i så fall din tandläkare om för dig.
Vanliga problem
Blödning
Det är vanligt att såret blöder lite under det första dygnet. Det kan vara extra besvärligt om det börjar blöda när du sover.Om du ser till att sova med huvudet högt minskas risken för blödningar. Om såret börjar blöda ska du inte skölja munnen med vatten. För att stoppa blödningen ska du bita hårt på en rullad kompress eller ren näsduk i 10-30 minuter.
Smärta och feber
När bedövningen har släppt brukar det göra ont i sårområdet och käken. Smärtan avtar vanligtvis efter några dygn. Det stela och ömma kan göra att det är svårt att gapa och tugga ordentligt. Använd de smärtstillande tabletterna du blivit rekommenderad att använda av din tandläkare för att lindra besvären. Efter en operation kan även kroppstemperaturen höjas en aning men brukar sjunka till normal nivå efter ett dygn.
Svullnader och blåmärken
Det är helt normalt att både munnen och delar av ansiktet svullnar upp något efter ett ingrepp. Svullnaden når sin kulmen efter 2-3 dagar men avtar efterhand och är vanligtvis borta efter en vecka. Ibland kan ett större ingrepp innebära att du får blåmärken i ansiktet men det brukar försvinna efter någon vecka.
Du bör kontakta din tandläkare
- om smärtan eller svullnaden inte har gått ner efter en vecka.
- om du får en blödning som inte går att stoppa med tryckförband.
- om febern inte ger med sig efter några dagar.
- om svårigheten att gapa inte försvinner.
Om du funderar över något är du naturligtvis välkommen att ringa din tandläkare eller tandsköterska.
Lugnande medel
Om du har fått lugnande medel före operationen skall du inte köra bil det närmaste dygnet efter operationen. Tänk på att vidtala någon närstående person som kan följa dig hem.
Antibiotika och värktabletter
För att förhindra en infektion i samband med operationen så får du antibiotika, vanligen penicillin, inför operationen. Receptfria värktabletter räcker oftast.
Lokalbedövning
Operationen utförs under lokalbedökning av samma sort som vid andra tandbehandlingar.
Munhygien
Undvik att borsta i operationsområdet fram till att stygnen tagits bort. Munsköljning på morgon och kväll med Klorhexidin rekommenderas. Finns receptfritt på Apoteket.
Proteser
Protes får normalt inte användas förrän den justeras in. Felaktigt använd protes kan äventyra hela behandlingen.
Svullnad, blåmärke och känselstörning
En viss svullnad och blånad i huden (blåmärke) är vanligt förekommande dagarna efter operationen. Känselstörning i munslemhinnan och i läpparna kan förekomma direkt efter operationen. Dessa är med mycket få undantag övergående.
Mat
Före operationen kan du äta som vanligt.
Efter operationen är det olämpligt att äta på två timmar. Sedan kan du äta mjuk mat. Om du är helt tandlös i den opererade käken så bör du äta flytande kost fram till att stygnen avlägsnats.
Rökning
Rökning kan försämra inläkningen av implantaten. Ju mindre du röker desto bättre är prognosen för implantatbehandlingen.